Vitenskapen bak munnpust og kraften i munnteip - dormio

Vitenskapen bak munnpust og kraften i munnteip

I dette innlegget utforsker vi vitenskapen bak et fenomen som har fått økende oppmerksomhet de siste årene: munnpust og bruken av munnteip. Til tross for at det kan høres overraskende ut for noen, har måten vi puster på, spesielt om natten, betydelig innvirkning på vår generelle helse og velvære. I dette innlegget dykker vi dypt ned i temaet og ser på noen vitenskapelige artikler som undersøker koblingen mellom nesepust og helse. Lenkene til alle artiklene er vedlagt og den interesserte leseren inviteres til å lese artiklene selv.

Effekten av munntaping hos munnåndere med mild obstruktiv søvnapné: En foreløpig studie

Publisert i Healthcare 2022, 10,1755. 

(https://doi.org/10.3390/ healthcare10091755)

Denne studien viser at det å tape igjen munnen om natten kan hjelpe folk med lett søvnapné som puster gjennom munnen. Dette lille trikset reduserte snorking og søvnapné hos over halvparten av deltakerne. Forskerne brukte spesiell tape for å holde munnen lukket under søvn og fant ut at dette gjorde at deltakerne pustet mer gjennom nesen, noe som forbedret deres søvnkvalitet. Selv om dette ikke virket for alle, tyder resultatene på at munntaping kan være et enkelt og nyttig tips for folk med mild søvnapné før de eventuelt prøver mer avansert behandling.

 

Nesen og søvnrelaterte pusteforstyrrelser: Hva vi vet og hva vi ikke vet

Publisert i Chest, 124, 6, December 2003, Pages 2309-2323.

 https://doi.org/10.1378/chest.124.6.2309

For å få en bedre forståelse av forholdet mellom søvnrelaterte pusteforstyrrelser (SDB) har denne studien gjennomført en omfattende datamaskinassistert gjennomgang og analyse av medisinsk litteratur om dette emnet. Data ble gruppert inn i rapporter om normale kontrollsubjekter, pasienter med isolert nesetetthet, og de med SDB. Studien konkluderer med at SDB både kan resultere fra og forverres av nesetetthet. Neseånding øker ventilasjonsdriften og nesetetthet reduserer svelgets åpenhet hos normale subjekter. Nesetetthet fra enhver årsak disponerer for SDB. Selv om økt nesemotstand ikke alltid korrelerer med symptomer på tetthet, fører typisk nesetetthet til et skifte til oronasal pust som kompromitterer luftveien. Videre kan munnånding hos barn føre til utvikling av ansiktsstrukturavvik assosiert med SDB. Vi antar at skiftet til oronasal ånding som skjer med kroniske nesetilstander er en endelig felles vei for SDB.

Idrettens hemmelige ingrediens: Kraften i nasal pusting

Publisert i EC Pulmonology and Respiratory Medicine 8.6 (2019): 471-475.

https://ecronicon.net/assets/ecprm/pdf/ECPRM-08-00397.pdf

Idrettsutøvere streber kontinuerlig etter å forbedre prestasjonene sine og slå rekorder, ofte drevet av en ustoppelig konkurranseinstinkt. I jakten på personlige bragder drømmer de om å vinne medaljer for seg selv, laget og landet sitt, og om å bli en del av profesjonelle organisasjoner. Dessverre velger noen utøvere, i søket etter bedre prestasjoner, å ty til ulovlige prestasjonsfremmende midler. Men hva om små endringer i hvordan en utøver puster, kunne støtte større idrettsprestasjoner? Å lære å puste riktig kan faktisk utgjøre forskjellen mellom å vinne og tape.

I idrettskonkurranser vil observatører legge merke til at noen utøvere puster gjennom munnen, mens andre puster gjennom nesen. Kan dette ha betydning for en utøvers evne til å vinne? Ved å observere Roger Federer, rangert som nummer tre i herresingle i 2018 av Association of Tennis Professionals, ser man at munnen hans nesten alltid er lukket under konkurranser. På den andre siden, ble Naomi Osaka, vinneren av US Open 2018 i dameklassen, ofte sett puste gjennom munnen under spill, mellom settene, og under premieutdelingen. Spørsmålet er om hennes utholdenhet vil holde over tid, slik som Federers. Osaka slo en av de beste spillerne i verden, Serena Williams, som også ble observert med munnånding under og mellom sett, noe som kan ha kostet henne seieren. Nesepusting gir fysiologiske fordeler som er spesielt nyttige for konkurranseutøvere, og utøvere bør trenes til å puste gjennom nesen når det er mulig.

Nesepusting ikke bare renser luften som kommer inn i kroppen og produserer nitrogenoksid (NO), men utfører også samme mengde arbeid med mindre energi. Dette har flere helsefordeler, inkludert økt aerob kapasitet, redusert hypertensjon, og bedret insulin sensitivitet. Økt NO-produksjon kan også forbedre utvinningen. Nasal pusting kan redusere forekomsten av astma utløst av trening og bronkokonstriksjon. Som kravene til fysisk aktivitet øker, kan utøvere bytte fra nasal til oronasal pusting, eller til fullstendig munnånding, men det finnes ingen eksakt overgangspunkt på grunn av store variasjoner i folks pustemønstre og behov.

Å puste riktig, spesielt gjennom nesen, kan være en enkel, men kraftfull justering for idrettsutøvere som søker å maksimere sin ytelse og helse.

Nesetape, 1 måned
dormio
149,00 kr
Munntape, 3 måneder
dormio
597,00 kr499,00 kr
Munntape, 1 måned
dormio
199,00 kr
Munntape, 12 måneder
dormio
2.388,00 kr1.499,00 kr
Sovepropper
dormio
199,00 kr

Related Posts

Hvorfor lyd er avgjørende for ditt søvn  Ah, søvn –...
Søvn er mer enn bare en periode med hvile; det...
lluminérende måner, skjulte drømmeverdener og dype hvilestunder – søvn er...
En god natts søvn er avgjørende for vår fysiske og...
I en video med 2,3 millioner visninger delte TikToker Gabriel...
Tilbake til bloggen