Slik påvirker alkohol ditt søvn - dormio

Slik påvirker alkohol ditt søvn

Visste du at alkohol påvirker søvnen din? Selv om alkohol har en beroligende effekt og kan gjøre det lettere å sovne, vil søvnkvaliteten bli dårligere, og det er sannsynlig at alkoholen vil forstyrre deg gjennom natten. Dette betyr at søvnen du får, kanskje ikke er like gjenopprettende som søvn uten alkohol.

 

Hvordan påvirker alkohol søvnen vår?

Alkohol påvirker søvnen vår. Når vi drikker for mye, hjelper det oss å sovne raskt, men søvnens andre halvdel blir forstyrret på grunn av hyppig oppvåkning.

Alkohol er også et vanndrivende middel, noe som betyr at du kan våkne oftere om natten for å gå på toalettet, i tillegg kan det gjøre deg mer tilbøyelig til å svette, noe som øker dehydreringen og gjør det vanskeligere å sove komfortabelt. Ettersom alkohol er en muskelavslappende, kan det forverre snorking, noe som kan forstyrre ikke bare din søvn, men også din partners.

Personer som regelmessig drikker for mye (som alkoholikere) oppdager at deres totale sovetid er redusert sammenlignet med personer som ikke drikker. I tillegg, selv om stordrikkere kan ha dypere søvn i begynnelsen av natten, vil de ta lengre tid å gå inn i REM-søvn, og ha mindre REM-søvn totalt sammenlignet med en normal sovende.

Alkohol er et beroligende middel og kan hjelpe med å sovne. Imidlertid, ettersom alkoholen metaboliseres (behandles av kroppen vår), fremmer den våkenhet i nattens andre halvdel – noe som betyr at du våkner ofte i de tidlige morgentimene. Også, alkohol påvirker den normale progresjonen av søvnstadier vi går gjennom hver natt, noe som betyr at søvnen vi får, ikke er så gjenopprettende. Til slutt er alkohol et mildt respiratorisk depressivt middel, noe som betyr at det gjør pusten litt vanskeligere. Dette er virkelig viktig for personer med søvnapné fordi deres søvnapné vil bli verre når de har drukket alkohol, noe som gjør at de våkner oftere ettersom de gjentatte ganger slutter å puste med apnéene.

 

Hvor lenge påvirker alkohol søvnen?

Ettervirkningene av tung alkoholforbruk (dvs. en bakrus) påvirker ikke bare søvnen din, men også din dagtid kognitive og psykomotoriske ytelse neste dag. Ogsi, alkohol kan påvirke søvnen din om natten selv etter dagtid drikking. Alkohol i lavere doser har mindre forstyrrende effekt på søvnen – du er mindre sannsynlig å våkne i de tidlige morgentimene, og søvnstadiene dine vil være nærmere normal jo mindre du har drukket.

 

Er det galt å bruke alkohol for å hjelpe deg med å sovne?

Mange mennesker med problemer med å sovne bruker alkohol for å hjelpe dem å sovne raskere. I lave doser og på kort sikt er dette ikke verdens undergang, men innen noen få dager med å bruke alkohol for å hjelpe deg å sovne, begynner kroppen din å bli tolerant overfor alkoholen, og den vil ikke ha samme effekt på å hjelpe deg å sovne så lett. Dette kan faktisk gjøre det mye vanskeligere å sovne uten alkohol enn det opprinnelig var – i bunn og grunn gir deg søvnløshet. Siden 30% av personer med søvnløshet rapporterer å bruke alkohol for å hjelpe dem å sovne, mener jeg behandling for søvnløshet med samtaleterapi (CBT-I) er å foretrekke for å hjelpe dem å sovne uten behov for medisiner eller alkohol.

 

Hvor lang tid tar det å sove av alkohol?

Dette avhenger av hvor mye du har drukket. Generelt sett, jo mer du har drukket, desto lenger vil det ta for kroppen din å metabolisere det, og jo mer du har drukket, desto mer forstyrret vil søvnen din være.

 

Hva skjer med søvnen min hvis jeg slutter å drikke alkohol helt?

Hvis noen som har drukket tungt slutter å drikke og avstår fra alkohol, vil søvnen deres bli mindre dyp de første 1-2 ukene av edruelighet, og de vil ha hyppig REM-søvn med kortere søvnssykluser sammenlignet med en normal sunn sovende. Det er som om kroppen deres tar igjen den tapte REM-søvnen de gikk glipp av når de hadde alkoholpåvirket søvn. For noen mennesker kan disse unormale søvnmønstrene vare opptil 3 år med edruelighet (inkludert å ha kortere total søvn, men med økt prosentandel av tid

Nesetape, 1 måned
dormio
149,00 kr
Munntape, 12 måneder
dormio
2.388,00 kr1.499,00 kr
Munntape, 3 måneder
dormio
597,00 kr499,00 kr
Munntape, 1 måned
dormio
199,00 kr
Sovepropper
dormio
199,00 kr

Related Posts

Har du noen gang lurt på hvordan et lite stykke tape...
lluminérende måner, skjulte drømmeverdener og dype hvilestunder – søvn er...
En god natts søvn er avgjørende for vår fysiske og...
Hvorfor lyd er avgjørende for ditt søvn  Ah, søvn –...
Å få nok hvile om natten er avgjørende for vår...
  I den travle hverdagen vi lever i, kan det...
Tilbake til bloggen